1 Μαρτίου 2018

Γιατί να έχουμε 3(!) Ευρωπαϊκές συλλογικές διοργανώσεις μπάσκετ;

Βλέπουμε τόσους Μπασκετάνθρωπους, προπονητές Μπάσκετ, πρόεδροι ομάδων Μπάσκετ, ειδικούς αναλυτές Μπάσκετ, δημοσιογράφους Μπάσκετ, όμως κανένας δεν λέει η δεν γράφει τίποτα για το απαράδεχτο σύστημα συμμετοχής των ομάδων στην διοργάνωση της Euroleague, αλλά και για τις άλλες δύο ακόμα  διοργανώσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ (Eurocup Basketball και Basketball Champions League).
Συγκεκριμένα έχουμε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ 3(!) διοργανώσεις σε συλλογικό επίπεδο, η μία είναι η Euroleague όπου είναι και η σπουδαιότερη διασυλλογική διοργάνωση καλαθοσφαίρισης και αναδεικνύει τον Πρωταθλητή Ευρώπης στο άθλημα.
Από την περίοδο 2000–01 και μετά η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία Euroleague Basketball, καθώς και στις ομάδες που προέρχονται από μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία των κορυφαίων επαγγελματικών συλλόγων καλαθοσφαίρισης, που ονομάζεται Ένωση Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Ομάδων Καλαθοσφαίρισης (ULEB). Επίσης οι περισσότερες ομάδες της Euroleague συμμετέχουν με βάση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με την Euroleague και όχι με βάση της βαθμολογικής θέσης των ομάδων, όπου είναι το δίκαιο και σωστό σύστημα.
Μετά έχουμε το Eurocup Basketball, όπου είναι επαγγελματική διασυλλογική διοργάνωση καλαθοσφαίρισης και θεωρείται η δεύτερη σε τάξη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μετά την Ευρωλίγκα. Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης είναι η εταιρεία Euroleague Basketball.
Τέλος, έχουμε και την Basketball Champions League,  όπου είναι μια διεθνής καλαθοσφαιρική διοργάνωση της FIBA στην οποία συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές ομάδες καλαθοσφαίρισης. Η πρώτη διοργάνωση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 και συμμετέχουν 32 ομάδες.
Θα μπορούσε κάλλιστα τόσο η Fiba όσο και η Uleb να φτιάξουν δύο διοργανώσεις αντίστοιχες με του ποδοσφαίρου (Champions League, Europa League) και οι ομάδες να συμμετέχουν με ‘’αποκλειστικά’’  κριτήρια την βαθμολογική τους θέση που τερμάτισαν στα πρωταθλήματα τους και όχι με βάση συμβολαίου που υπογράφουν μέχρι τώρα στην Euroleague. 
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα έσοδα όπου έχει κάθε χρόνο η Euroleague, οι ομάδες δεν παίρνουν τα χρήματα όπου πραγματικά τους αναλογούν , όπως επίσης και ο νικητής της διοργάνωσης.

Του Γ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© www.contragoal.com