3 Ιουλίου 2018

Μανώλης Κόκκινος: Αναγκαίο η δημιουργία αναπτυξιακής κατηγορίας U14-U16

Ο νεαρός και ταλαντούχος προπονητής Κόκκινος Μανώλης, παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρον συνέντευξη στην ‘’Ε.Φ.’’ και στον Γιάννη Παρασύρη, μιλώντας για το τοπικό ποδόσφαιρο, αλλά γενικά σε θέματα του ποδοσφαίρου.
Αναλυτικά ο Μανώλης Κόκκινος δήλωσε:
Ε.Ρ.:  Το αγωνιστικό, το διοικητικό, και το διαιτητικό επίπεδο της ΕΠΣΗ πως το κρίνεται και αν θέλατε να επισημάνετε κάποιες παρατηρήσεις πάνω σε αυτά;  
Α.Π.: Το αγωνιστικό επίπεδο, ήταν το πιο χαμηλό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε όλες τις κατηγορίες ξεχώριζαν 1-2 ομάδες και υπόλοιπες βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο.
Το διοικητικό επίπεδο, που είναι και το πιο δύσκολο, για άλλη μία χρονιά φάνηκε ότι οι διοικήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους όλο το οικονομικό βάρος, με συνέπεια να βλέπουμε για άλλη μία χρονιά ομάδες να μην κατεβαίνουν στα πρωταθλήματα, αλλά και ομάδες να αποχωρούν από αυτά, μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Το διαιτητικό επίπεδο χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται και δείχνει ότι είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα. 

Ε.Ρ.: Στις ερασιτεχνικές κατηγορίες (ΕΠΣ), θα μπορούσε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας στους ποδοσφαιριστές, είτε γενικά, είτε ανά κατηγορία, από την στιγμή όπου υπάρχουν και τα εργασιακά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, ώστε να μπορέσουν να αγωνίζονται περισσότεροι νέοι ποδοσφαιριστές και να γίνουν πιο νεανικά και πιο αναπτυξιακά τα τοπικά πρωταθλήματα των  ΕΠΣ;.
Α.Π.: Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι πρόβλημα η ηλικία στα πρωταθλήματα των ΕΠΣ, καθώς όταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής είναι καλός θα παίξει, δεν χρειάζεται κάποιος κανονισμός γι αυτό.

Ε.Ρ.: Ποια είναι η γνώμη σας, το να δημιουργηθεί μία αναπτυξιακή κατηγορία  U14-U16 εκτός πρωταθλημάτων ΕΠΣΗ, ώστε να μπορέσουν να αγωνίζονται οι νεαροί αθλητές, μέχρι να έχουν ηλικιακά το δικαίωμα να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ;
Α.Π.: Αυτό είναι κάτι που είναι αναγκαίο και θα πρέπει γίνει πράξη, καθώς το παιδί σταματάει στα 14 να αγωνίζεται στα παιδικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ και του Δήμου και αναγκαστικά αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο θα προσπαθήσει να πάει να αγωνιστεί σε μία ομάδα του τοπικού. Ενώ με αυτή την αναπτυξιακή κατηγορία  U14-U16, στην ουσία είναι η μεταβατική κατηγορία από το παιδικό στο ανδρικό πρωτάθλημα και παράλληλα η κατάλληλη προετοιμασία του αθλητή από το παιδικό πρωτάθλημα στο τοπικό πρωτάθλημα.

Ε.Ρ.: Κατά την γνώμη σας, τι κίνητρο πρέπει να έχει ένα μικρό παιδί όπου κάνει τα πρώτα του βήματα σαν ποδοσφαιριστής μέσα από τις ακαδημίας κάποιας ομάδας και τι συμβουλή θα δίνατε στο ίδιο και τι στους γονείς του;
Α.Π.: Το μεγαλύτερο κίνητρο που πρέπει να έχει ένα παιδί σε αυτή την κατηγορία, είναι να η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και γι αυτό που κάνει και όχι να το πείσει ο γονέας να το κάνει. Το παιδί θα το συμβούλευα να απολαμβάνει αυτό που κάνει, γιατί το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι και διασκέδαση.
Τους γονείς θα τους συμβούλευα, ότι ο ρόλος τους να είναι μέχρι που πάνε το παιδί τους στην προπόνηση. Στο γήπεδο μέσα υπάρχει ο προπονητής και το παιδί δεν χρειάζεται να έχει και νέους προπονητές…

Ε.Ρ.:  Τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νομού Ηρακλείου, σε τι επίπεδο τις κρίνεται και αν θα έπρεπε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και κατά πόσο χρειάζεται να δημιουργούν και άλλες;
Α.Π.: Σε γενικό επίπεδο παρόλο που είμαστε σε ένα επιθυμητό επίπεδο, βλέπουμε ότι οι εγκαταστάσεις θέλουν αρκετή βελτίωση και περεταίρω εξοπλισμό. Ενώ παράλληλα βλέπουμε αρκετά γήπεδα με πλαστικό τάπητα να είναι εγκαταλελειμμένα. 

Ε.Ρ. Την αγωνιστική χρονιά που μας πέρασε είδαμε παιχνίδια τόσο της Κ19 των ομάδων της Super Legue και της Football League,  όσο και παιχνίδια της ΕΠΣ να συμπεριλαμβάνονται σε Στοιχηματικές Εταιρείες, εσείς με την ειδικότητα του προπονητή, πιστεύεται ότι θα έπρεπε τα παιχνίδια των  πρωταθλημάτων των μικρών ηλικιακών κατηγοριών αλλά και τα παιχνίδια των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων των ΕΠΣ, να συμπεριλαμβάνονται στο ‘’Πάμε Στοίχημα’’;
Α.Π.: Καλός η κακός το ‘’Πάμε Στοίχημα’’ μπήκε στο ποδόσφαιρο και στην ζωή μας.
Για τις ομάδες των μεγάλων εθνικών κατηγοριών ο μοναδικός οικονομικός χορηγός μπορεί να είναι από μία Στοιχηματική εταιρεία.
Αυτά όμως δεν έχει καμία δουλειά στις αναπτυξιακές κατηγορίες και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεριλαμβάνονται παιχνίδια όπως έχουμε δει στις Στοιχηματικές εταιρείες, από την στιγμή που και οι Ενώσεις (ΕΠΣ) και οι ίδιες οι ομάδες δεν έχουν κάποιο οικονομικό συμφέρων από όλο αυτό. 

Ε.Ρ.:  Κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς βλέπουμε αρκετές αλλαγές προπονητών, πια είναι η άποψη σας για αυτό το «Ελληνικό»  φαινόμενο;
Α.Π.:  Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος των διοικούντων, από την μεγαλύτερη εθνική κατηγορία, μέχρι την μικρότερη ερασιτεχνική κατηγορία. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο από τους διοικούντες των ομάδων, καθώς όταν επιλέγεις έναν προπονητή θα πρέπει να υπάρχει και ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, που αυτό με την σειρά του θέλει και τον απαιτούμενο χρονικό διάστημα, ώστε να έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα που έχει θέσει η διοίκηση με τον προπονητή.

Ε.Ρ. Θα πρέπει οι προπονητές των ερασιτεχνικών κατηγοριών (ΕΠΣ) να είναι διπλωματούχοι;               
Α.Π.: Η γνώμη μου είναι ότι οι προπονητές θα πρέπει να είναι διπλωματούχοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το δίπλωμα κάνει τον καλό η τον κακό προπονητή.
Το δίπλωμα όμως είναι αυτό που σου δίνει τις βάσεις να δουλέψεις, να βελτιωθείς και να ενημερωθείς μέσα από σχολές της ΕΠΟ και σεμινάρια.
Επίσης το δίπλωμα έχει γίνει πλέον πολύ εμπορεύσιμο, καθώς υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που  δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσουν.
Ακόμα οι διπλωματούχοι προπονητές θα πρέπει τα χρήματα που παίρνουν από τις ομάδες τους να τα δηλώνουν κανονικά. 

Του Γιάννη Παρασύρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© www.contragoal.com