12 Σεπτεμβρίου 2018

Από τη μορφή της τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα φανεί και ο ρόλος των Ελληνικών ομάδων

Ήταν κάτι που ακουγόταν εδώ και μήνες, όμως ο Αντρέα Ανιέλι το παρουσίασε σχεδόν ως οριστική απόφαση.
Ανεβαίνοντας στο βήμα για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) που διεξάγεται στο Σπλιτ ο πρόεδρος της Γιουβέντους, αλλά και της ομοσπονδίας που αριθμεί 232 ομάδες-μέλη, αποκάλυψε ότι η UEFA έχει ανάψει το πράσινο φως και απομένει μόνο η επίσημη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής ώστε να προστεθεί μία τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση στο καλεντάρι από την σεζόν 2021-22.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, για πρώτη φορά μετά το 1999 και την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων πάμε ξανά για τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που θα έχει αντίκτυπο τόσο σε Champions και Europa League και κατ’ επέκταση στα εθνική πρωταθλήματα, επομένως και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αυτό που εμφανίζεται ως σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι όμιλοι του Europa League θα μειωθούν και από 12 θα γίνουν 8, κάτι που ως σκοπό έχει να αυξήσει την εμπορικότητα της διοργάνωσης.
Αν οι ομάδες που προκρίνονται στους ομίλους μειωθούν στις 32, τότε θα ανέβει η ποιοτική στάθμη της διοργάνωσης, κάτι που σημαίνει αυτόματα αναβάθμιση και επιπλέον έσοδα.
Αυτό που είναι ακόμα ασαφές είναι το format της νέας διοργάνωσης που αναζητά επίσης και όνομα. Προς το παρόν υπάρχουν διάφορες τάσεις, αν και η UEFA βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ομοσπονδίες, που καλούνται να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις.
Η μία τάση θέλει την φάση ομίλων της νέας διοργάνωσης να στελεχώνεται από ομάδες που αποκλείστηκαν στις προκριματικές φάσεις Europa και Champions League.
Η δεύτερη πρόταση είναι να μοιραστούν επιπλέον ευρωπαϊκά εισιτήρια σε όλες τις χώρες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και μία τρίτη πρόταση, που θέλει την τρίτη διοργάνωση να αποτελέσει ένα… Champions League των φτωχών, όπου θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες από τις ασθενέστερες χώρες στο ranking της UEFA.
Το όλο θέμα του format βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και έχει πάντα ως βασικό γνώμονα την αύξηση της εμπορικότητας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, άλλωστε δεν είναι τυχαία και η ημερομηνία έναρξης της νέας διοργάνωσης (2021-22), αφού συμπίπτει με την έναρξη της νέας τριετίας (2021-24) σε ότι αφορά την εκχώρηση τηλεοπτικών και εμπορικών δικαιωμάτων.
Τι επίπτωση μπορεί να έχουν οι εξελίξεις αυτές για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Πολύ σημαντικές.
Με τις φετινές αλλαγές στον τρόπο εισόδου των ομάδων στους ομίλους του Champions League και τα 26 ρεζερβέ εισιτήρια, η UEFA δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει σκοπό να κάνει ακόμα ευκολότερη την ζωή των ομάδων που βρίσκονται στο Top-10 του ranking της βαθμολογίας χωρών, αφού αυτές έχουν την μεγαλύτερη εμπορικότητα. Με άλλα λόγια, αν το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει να παραμείνει σε κορυφαίο επίπεδο πρέπει οι ελληνικοί σύλλογοι να μαζεύουν όσους περισσότερους βαθμούς μπορούν ώστε να έχουν τα προνόμια που δίνει η UEFA στους ισχυρούς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που πρέπει να περιμένουμε σε πρώτη φάση είναι το format της νέας διοργάνωσης για να δούμε και τον ρόλο που θα μπορούν να έχουν οι ελληνικοί σύλλογοι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

ΠΗΓΗ: filathlos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
© www.contragoal.com